A legfontosabb tudnivalók 2017-ben az adó 1% felajánlásáról

Minden magánszemély szabadon rendelkezhet az adójának 1-1%-áról. Ezt az összeget “szívünk szerint” használhatjuk fel: az egyik 1%-ot adhatjuk beteg gyermekeket segítő alapítványnak, állatmentőknek, vagy a lakókörnyezetünkben működő civil szervezetnek. A másik 1% az egyházhoz kerülhet.

Május 22-ig, tehát az adóbevallás beadási határidejéig van lehetőségük a civil szervezeteknek adakozásra buzdítani az adózókat, így már csak pár hét maradt, hogy eldöntsük, kinek szánjuk az szja ezen kis szeletét.

Ki jogosult az 1%-ra?

Egyházak és a közhasznú civil szervezetek. Elképzelhető, hogy akinek az elmúlt években adakozott, idén már nem jogosult az 1%-ra. A folyamatosan frissülő adatbázist az 1%-ra jogosult szervezetekről a NAV oldalán megtalálja.

1% az egyháznak, 1% civil kezdeményezettnek

Legjobb, ha az adózó a kezébe veszi az irányítást és az adóbevallásában nyilatkozik, hová szeretné eljuttatni a saját 1%-át. Csupán a kedvezményezett adószámát és technikai azonosítóját kell feltüntetni az erre megfelelő lapon.

Az szja-ból fel nem ajánlott összegek automatikusan az államra szállnak.

Hogyan rendelkezhetek az adóm 1%-áról?

Ha a munkáltató készíti el a bevallást, akkor 2017. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás “Egysza” lapjának kitöltésével nyilatkozhat az adózó. Ezt kell leadni a munkáltatónak lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban.

Aki önállóan készíti el az adóbevallását, annak 2017. május 22-ig kell ugyanezen az EGYSZA lapon nyilatkoznia az adó 1%-ának felajánlásáról. A bevallást hagyományos postai úton, vagy elektronikusan is el lehet juttatni az adóhatósághoz.

Mi lesz a felajánlott pénzemmel?

A NAV értesíti a szervezetet az adófelajánlásról, majd ha igazolást nyert a jogosultság, akkor elküldi a felajánlott összeget. A befolyt adófelajánlásokat működési költségre, fejlesztésekre fordíthatják, de az összeggel a szervezetnek szigorúan el kell számolnia az adóhatóság felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.