Az eCall rendszer, mint az utazók őrangyala

Az eCall rendszer telepítésével és a szolgáltatás igénybevételével olyan biztonsági óvintézkedést eszközölhetünk autóutazásaink idejére, mely példátlan hatékonyságról tesz tanúbizonyságot nap mint nap a világ legkülönbözőbb pontjain, s menti meg évente ezrek életét.

Az eCall működésének alapjai

Az eCall egy olyan segélyhívórendszer, mely baleset, vagy vészhelyet esetén azonnali jelleggel üzenetet küld, illetve segélyhívást aktivál a 112-es számra (mely 2014 ősze óta például az egész Európai Unió területén a központi segélyszolgálat hívószáma). A készüléket az autóba kell szerelni, s nem áll másból, mint egy fedélzeti egységből (on-board unit) és egy SIM-kártyából. A kártya valamennyi mobiltelefon szolgáltatótól beszerezhető.

Az eCall tehát végeredményben nem más, mint egy intelligens telefon, mely szenzoros érzékelők segítségével észleli a vészhelyzetet és azonnal segítséget kér az általa legközelebbinek ítélt lehetőségeket megvizsgálva.

Az őrangyal

A készülék elküldi a baleset helyszínének valamennyi koordinátáját a kiválasztott központba, s ehhez sem kell semmiféle emberi beavatkozás. Mindez azért nagyon előnyös, mert egy-egy baleset tekintetében egyáltalán nem biztos, hogy a sérültek, vagy az érintettek képesek manuálisan segítséget kérni, s az, hogy helyzetüket, tartózkodási helyüket meg tudják majd határozni, még kevésbé valószínű. Az eCall tehát intézkedik azok helyett, akik balesetet szenvedtek, s teszi ezt akkor is, ha a helyzet nem olyan súlyos, ámde mégsem elhanyagolható jelentőségű.

Évente 30 ezren halnak meg az Európai Unió közútjain. 10%-uk azért veszíti életét, mert a segítség nem érkezik időben. Az eCall-al tehát évi 3000 ember életét is meg lehetne menteni, s ez nem csupán statisztika.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.