Éves matricát 2018-ra

Ne feledje, ha éves autópálya matricával rendelkezik, amit meghosszabbítana, akkor a matrica vásárlás határideje a 2018-as évben január 31-nek 24. órája. Az e-matrica rendszere lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan és egyszerűen vásárolja meg az autópálya használatához szükséges engedélyt.

Ha még nem vásárolt éves matricát, de kíváncsi milyen előnyökkel járhat, a cikk további pontjában összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb ismérveket, esetleges változásokat, amit tudnia kell a matricáról. Ezek után reméljük, hogy könnyebben tudja majd eldönteni, hogy mikor érdemes az éves autópálya matricát kiváltania.

AZ ÉVES MATRICA

Az matrica a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Területileg nincs korlátozva, tehát Magyarország határain belül fellelhető összes fizetős útszakasz használatára jogosítja fel.

A matrica a D1, a D2 és az U kategóriák esetében egységesen 42 980 Ft, míg a B2 kategóriás buszokra 199 975 Ft-ba kerül.

MIÉRT LEHET JÓ VÁLASZTÁS AZ ÉVES MATRICA?

Alapvetően azoknak éri meg a matrica vásárlása, akik előre láthatóan az év folyamán minden úthálózatot többször is igénybe fognak venni. Így például aki:

  • Munkájából kifolyólag rendszeresen járja az országot
  • Vidékről jár fel nagyobb városokba dolgozni, majd pedig a hétvégén hazautazik.
  • Vállalkozásában autói járják az országot
  • Vidéken van nyaralójuk, amit gyakran látogatnak

Fontos tudni, hogy a hét főnél több személy szállítására alkalmas járművek esetében az éves országos díj változatlanul 42 980 Ft.

A kilenc személyes, utánfutóval ellátott járművek éves matrica díja szintén ugyanennyi.

Az éves matrica csak egyszeri beruházást igényel az Ön részéről, így területileg korlátlan, egy éves használatot biztosító matricához jut. Amelyet a következő év január 31-ig el is felejtheti, és nem kell aggodalmaskodnia, hogy vajon egy adott útszakaszra Ön most felhajthat-e, úgy hogy ne büntessék meg.

Az éves matrica a jelenleg a legdrágább az összes matrica közül. Azonban, ha a 10 napos havi, megyei matricákat választja és az így kalkulált összeg megközelíti a 35000 forintot, akkor már érdemes lehet az éves matricát megvennie. Így egész évben nem kell többet a matricára gondolnia, aggódni a büntetések miatt, esetleg meghosszabbítani az utazást, mert éppen egy kerülő utat kell keresnie az utazáshoz. Ennél az összegnél ez már egy kényelmi funkció is, ami megéri ezt a kis többletköltséget.

CÉGES FLOTTA AUTÓK ESETÉBEN

Miért ajánlott céges flottáknak az éves autópálya matrica?

Ha egy vállalkozás több gépjárművel is rendelkezik, amik az egész ország területén közlekednek, akkor különösen oda kell figyelni arra, hogy az egyes járműveknek mindig érvényes matricái legyenek az adott útszakaszra. Amiről, ha egy rázósabb munkanapon figyelmetlenség, vagy időhiány miatt megfeledkeznek, akkor súlyos büntetés összegével terhelhetik a vállalkozás pénztárát.

Továbbá jellemzően több adminisztrációs feladattal jár egy ilyen flotta matrica ellátásának felügyelete.

Ami a vállalkozás munkafolyamataiban fennakadásokat okozhat.

Ennek elkerülése érdekében, ha tudja, hogy autói rendszeresen fognak mozogni az ország határain belül, akkor érdemes kiváltani rájuk az éves matricát. Habár kedvezmény nem jár több matrica vásárlásánál, az így megtakarított idő és pénz megéri vállalkozásának. Mert így csak egyszer kell az adott év elején elintézni ezt a feladatot, majd a következő évig el is felejtheti. Nem kell aggódnia, az esetleges új szakaszok fizetéssé válásától, vagy attól, hogy autói véletlenül olyan útszakaszra tévednek fel, amire nincs engedélyük.

Mikor kell megvásárolnia a matricát?

A matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani; érdemes még utazás előtt gondoskodni róla. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Hogyan vásárolhatja meg az autópálya-matricát?

Adja meg a kívánt matricatípus és gépjárműtípus adatait, majd kövesse a leírt lépéseket. Az oldal autópálya matrica értékesítése automatikusan megtörténik.

Forrás: éves-autópálya-matrica.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.